Kaapelitesterit - miten lukea LinkWare raporttia kuitumittauksesta

Fluke Networksin kaapelitesterien kanssa käytetään LinkWare raportointiohjelmaa. Mitä kaikkea raportista selviää?

LinkWarella saadaan tehtyä seikkaperäiset raportit sekä parikaapeli- että kuitulinkeistä. Raportit toimitetaan tilaajalle useimmiten pdf-muotoisina perinteisen paperinipun sijasta.

Raporttien ulkoasu noudattaa aina samaa muotoa riippumatta siitä ovatko mittaustulokset parikaapeli- vai kuitulinkeistä.  

Mitä kaikkea raportista selviää?

Otetaan kohteeksi CertiFiber Pro (eli DSX-5000 ja -8000 kuitumoduleilla tehdyn) mittauksen raportti.

Raportissa ylimpänä oikealla on yksi tärkeimmistä tiedoista eli onko testin lopputulos OK vai ei. Siihen liittyen tärkeitä tietoja ovat tietenkin linkin tunnus ja erittäin oleellinen käytetty testiraja. 

Kun testiraja on oikea niin voidaan olla jo melko varmoja siitä, että linkki täyttää halutut vaatimukset. Mittaustulokset ovat vaimennusarvoja tietyllä aallonpituudella, ja ne eivät saa olla negatiivisia. Tämähän tarkoittaisi sitä, että signaali vahvistuu matkalla ja se ei ole pelkän kuidun mittauksissa mahdollista. Negatiivinen mittausarvo johtuu seuraavista syistä, joko jommasta kummasta tai molemmista: väärin tehty referenssi eli nollaus ja/tai huonolaatuiset mittakuidut.

Nollaukseen on oma artikkelinsa tässä, samaten mittakuiduista voit lukea täältä.

Yksimuotokuidun vaimennusmittauksissa eri aallonpituuksilla tehtyjen mittausten tulosten tulisi olla melko lähellä toisiaan. Jos näin ei ole, saattaa kuitu olla vaurioitunut tai sitten se on asennettu liian tiukoille mutkille.

Raportin lopussa on vielä lueteltu sovellukset joiden kanssa kyseistä linkkiä voidaan käyttää.

Referenssin asetukset on esitetty raportista ja siitä on syytä tarkistaa, että metodi/tapa on "1 jumper method" eli nollauksessa käytetään yhtä mittakuitua. Lisäksi tarkistetaan, että adapterien ja jatkosten määrä täsmää asennuksen kanssa. Muista tarkistaa myös referenssin tekoaika, sen pitää täsmätä linkkien mittaustulosten aikojen kanssa, muuten se ei ole pätevä. Tuloksista ensimmäisten pitäisi olla mittakuitujen testitulokset, tarkista myös tämä! Niiden arvoista selviää onko käytössä hyvälaatuiset mittakuidut vai normaalit kytkentäkuidut.

 

Muista, että jos referenssi on aseteltu väärin, myös tulokset ovat vääriä!