Kaapelitesterit - mikä valita, Cat6A vai luokka EA?

  Usein meilläkin puhutaan Cat6A linkeistä, mutta todellisuudessa ne pitäisi yleensä nimetä meillä luokka EA linkeiksi, mistä on kyse???

 

Yleiskaapelointien standardeja kehittävät nämä organisaatiot:

  • CENELEC - Eurooppa
  • ANSI/TIA - Yhdysvallat
  • ISO/IEC kansainvälinen

 

Kaikki yllämainitut määrittelevät yleiskaapeloinnin ja muun muassa Cat6A komponenteilla ja kaapeleilla tehdyt linkit ja niiden suorituskyvyn siten, että esimerkiksi 10Gbit/s Ethernet liikennöinti niissä toimii. Käytännössä eri standardien vaatimukset ovat samat mutta nimet ovat erilaiset:

  • CENELEC - EN50173 (EN 61935)
  • TIA-568 (TIA-1125)
  • ISO/IEC 11801 (IEC 61935)

 

Näistä EN50173 on suositeltavaa käyttää Suomessa ja muualla Euroopassa jollei esimerkiksi loppukäyttäjä vaadi muuta.  EN50173 on saatavana myös suomenkielisenä. Tarkasti ottaen yllämainittujen standardien lisäksi on vielä standardit (mainittu suluissa)  joissa määritellään kentällä tehtävät mittaukset, mutta yllämainitut ovat yleisesti käytettyjä ja selvittänevät asian.

Komponentit ja kaapelit ovat aina tietyn kategorian mukaisia, esimerkiksi Cat 6. Linkit (asennettu kaapeli ja siinä liittimet) nimetään erilailla, riippuen mikä yllämainituista standardeista valitaan:

  • Linkki on tietyn kategorian (Cat) mukainen: TIA luokittelee linkit kategorioihin, eli Cat 6 komponenteilla ja kaapelilla tehty linkki on Cat 6 (kunhan se läpäisee Cat 6 testit).
  • Linkki on tietyn luokan (class) mukainen: EN ja ISO/IEC standardeissa Cat 6 komponenteilla ja kaapelilla tehty linkki on luokka E mukainen (kunhan se läpäisee luokka E testit). 

 

Lyhyesti sanottuna Suomessa kannattaa valita DSX:stä EN50173 standardi ja sopiva luokka. Mikäli suunnitelmissa on määritelty jokin muu standardi, kannattaa asia varmistaa suunnittelijalta ja tilaajalta. Jos komponentit ja kaapeli ovat Cat 6 mukaisia, valitaan luokaksi E ja jos komponentit ja kaapeli ovat Cat6A mukaisia, valitaan EN50173 luokka  EA. Lisäksi pitää tietenkin valita oikea linkkityyppi joka asennusten osalta on normaalisti PL eli Permanent link = ristikytkennästä rasiaan kulkeva linkki.

Viimeisenä vinkkinä mainittakoon, että EN standardit ovat DSX:ssä REGIONS ryhmän alla joka puolestaan löytyy standardivalikosta MORE valinnan alta. Ensimmäisen käyttökerran jälkeen valittu EN standardi jää viimeksi valittujen standardien joukkoon ensimmäiselle sivulle eikä sitä tarvitse REGIONS ryhmästä hakea.

Ja vielä vihoviimeisenä vinkkinä: jos olet jo tehnyt mittaukset ja niissä oli väärä standardi valittuna, voit vaihtaa raportin testistandardin LinkWaressa joten mittauksia ei tarvitse välttämättä tehdä uudestaan. Vaihdetusta standardista jää merkintä raporttiin.