Kaapelitesterit - tehomittaparin nollaus

Tehomittaparin nollaus eli vertailuarvon asetus eli referenssin asetus on tuttu jokaiselle joka on mitannut kuitulinkkien vaimennuksia. Useimmiten asennettu linkki mitataan siten, että valolähde kytketään linkin toiseen päähän ja tehomittari toiseen päähän. Tätä ennen tehomittari on kytketty suoraan valolähteeseen jolloin tehomittari tallettaa valolähteen lähettämän tehotason ja osaa laskea vaimennusarvon eli tehotason muutoksen kun mitataan asennettua linkkiä. Mittausten onnistumiseksi on muistettava nämä asiat.


Mittakuidut
Linkkien vaimennusten mittauksissa käytetään mittakuituja, ja niiden olisi syytä olla korkealuokkaisia luotettavien mittaustulosten saamiseksi. Useat mittalaitevalmistajat tarjoavat näitä "referenssikuituja". Koska niiden hinta on paljon korkeampi kuin tavallisten kytkentäkuitujen, käytetään joskus tavallisia kytkentäkuituja mittauksissa. Jos näin tehdään, on syytä tietää että ne aiheuttavat mittausvirheitä ja ne näkyvät esimerkiksi valoa vahvistavina kuitulinkkeinä eli negatiivisina vaimennusarvoina.

Tehomittaparin nollaus
Tehomittapari on nollattava ennen vaimennusmittauksia. Suositeltavin ja oikea tapa on käyttää ns. 1-jumper metodia, eli nollausta yhdellä mittakuidulla. Tällä varmistetaan, että kuitulinkin mittaustuloksissa on mukana myös linkin päissä olevien liittimien vaimennukset.


Valolähteeseen kytketään mittakuitu ja sen toinen pää tehomittariin.

Tämän jälkeen painetaan tehomittarin nollausnäppäintä jonka jälkeen tehomittarin näyttö näyttää 0 dB.


Tämän jälkeen tarkistetaan toinen mittakuitu sen hyvyyden varmistamiseksi. Ensimmäisen mittakuidun tehomittarin pää irrotetaan ja kytketään adapteriin. Toisen mittakuidun pää kytketään adapteriin ja toinen pää tehomittariin. Nyt tehomittari näyttää toisen mittakuidun vaimennuksen jonka tulisi olla enintään muutama kymmenesosa desibeli.


Kun toinen mittakuitu on todettu hyväksi, voidaan mitata varsinaisen linkin vaimennus. Valolähteessä olevan mittakuidun liitinadapterissa oleva pää irrotetaan ja kytketään mitattavan linkin liittimeen, ja tehomittarisssa olevan mittakuidun liitinadapterissa oleva pää mitattavan linkin toiseen päähän. Nyt tehomittari näyttää mitattavan linkin vaimennuksen ja koska nollaus tehtiin 1-jumper metodilla, on mittaustuloksessa mukana myös linkin liittimien vaimennus.


Kaapelijärjestelmien toimittajat edellyttävät, että käytetään 1-jumper metodin mukaista mittausta kun haetaan järjestelmätakuuta.
Valolähteessä kiinni olevaa mittakuitua EI SAA irrottaa valolähteestä mittausten välissä. Mikäli näin tehdään, on nollaus tehtävä uudestaan.

Puhdista kuitu ennen kytkemistä, aina. Tarkista mittakuitujen liittimien kunto mikroskoopilla. Älä irrota mittakuitua valolähteestä mittausten välissä. Käytä hyvälaatuisia mittakuituja. Mittakuidut kuluvat, uusi ne tarvittaessa.

Greenlee tehomittaparit ja mikroskoopit löydät tästä

Fluke Networks kuitumittalaitteet löydät tästä