Tietoverkkojen dokumentointi - netTerrain

 Tietoverkon toiminta on yrityksen toiminnalle perusedellytys.

 Tietoverkot ovat tyypillisesti näkymätön osa yrityksen toimintaa. Se tulee esille ainoastaan ongelmatapauksissa, esimerkkinä legenedaarinen vikakuvaus "verkko jumittaa". Verkkoihin liittyvät ongelmat haiheutuvat nykyisiin harvoin laiterikkoutumisista. Useimmiten ongelmat liittyvät verkon muutostöihin, laitekonfigurointeihin tai -päivityksiin.

Kun näitä töitä tehdään, on erittäin oleellista, että verkon dokumentointi on ajan tasalla. Kytkentätöiden tekeminen edellyttää ajantasaista tietoa verkon kytkennöistä, sama pätee laitekonfigurointeja tehdessä. Myös verkon päivitystöissä on tärkeää tietää miten verkon laitteet on fyysisesti kytketty ja niiden ohjelmistoversioiden ajantasaisuus ja siten laitepäivitysten ajankohtaisuus. Osassa näistä töistä ovat laitevalmistajien hallintaohjelmistot hyvä tietolähde, mutta varsinkin fyysisten kytkentöjen tiedot ovat vielä nykyäänkin usein taulukkolaskentaohjelman taulukkoina. Näiden tiedostojen ylläpitäminen on haastavaa, ja muutokset jäävät helposti tekemättä tai sitten ne kirjataan väärään tiedostoon.

Verkkojen dokumentoinnissa vanha "kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa" periaate on oikea ja ainoa vaihtoehto kun halutaan varmistaa verkon tietojen ajantasaisuus ja oikeellisuus. Vikaselvityksissä tiedot ja varsinkin niiden ajankohtaisuus ovat korvaamattomia.

Verkkokaavioita on tehty esimerkiksi Visiolla. Se lienee nykyisin taulukkolaskentaohjelmien jälkeen eniten käytetty ohjelmisto tietoverkkoihin liittyvän dokumentoinnin tekemiseen ja ylläpitämiseen sen helpon saatavuuden vuoksi. Yksitasoisen dokumentin tekeminen onnistuu sillä vaivatta, mutta käytännössä selkeä dokumentointi edellyttää useita tasoja ja muodostaa omat haasteensa ohjelman käyttöön. Pidempään alalla työskennelleet muistanevat netViz ohjelman joka oli tehty varta vasten verkkojen dokumentointia varten. Sillä oli helppo tehdä monitasoinen dokumentointi jolloin dokumentoinnin rakenne oli oikea ja siinä oli helppo siirtyä tasolta toiselle. Dokumentoinnin jakaminen kaikkien sitä tarvitsevien henkilöiden saataville aiheuttaa lisää työtä jos dokumentit on erikseen julkaistava.

Graphical Networksin netTerrain ohjelmisto ratkaisee edellä mainitut haasteet tuomalla verkkojen dokumentoinnin - myös tietojen muokkauksen - tähän päivään eli selaimella käytettäväksi. Se soveltuu sekä loogisten että fyysisten verkkokaavioiden dokumentointiin. Sitä käyttämällä ei tarvita erillisiä client-asennuksia ja se on käyttäjän kannalta lisäksi käyttöjärjestelmäriippumaton. Ohjelmisto on kehitetty erityisesti tietoverkkojen dokumentoinnissa vastaantulevia haasteita silmällä pitäen ja sitä voidaan laajentaa ympäristöolosuhteiden valvontaan (Intel DCM) konesaleissa. Kaapeloinnin dokumentoinnissa voidaan hyödyntää OpenStreetMap kartastoa kun halutaan dokumentoida kaapelien ja laitteiden tarkat sijainnit karttapohjalla. NetTerrain voidaan liittää valvontaohjelmistojen tietokantoihin oman työkalupakkinsa avulla, näin saadaan valvontaohjelmiston tietoja esitettyä NetTerrain dokumenteissa lähes reaaliaikaisesti. NetTerrain dokumenttien jakaminen on helppoa, linkit ovat staattisia joten tietyllä dokumentilla on aina oma verkko-osoitteensa joten dokumentin lähettämiseen ei tarvita kuin linkkiosoite. Lisäksi ohjelmistoon voidaan määritellä käyttäjäryhmäkohtaisesti dokumentoinnin muokkaus- ja näkymäoikeudet joiden avulla rajataan oikeudet dokumenttien näkyvyyteen ja muokattavuuteen. NetTerrain ohjelmiston etuja ovat:
- hierarkinen dokumentointi
- erinomainen käytettävyys
- laitetyyppien joustava mallinnus, uuden laitetyypin luonti kestää normaalisti virallisen kahvitauon ajan eli n. 10-15 minuuttia
- raportointityökalulla saadaan dokumentoinnin tiedot graafisiksi raporteiksi
- HTML5 tuki
- helppo liitettävyys muihin tietokantoihin
- SNMP tuki laitetietojen hakuun verkosta

Lue lisää netTerrainista.